Handleplaner VESTBYEN Friskole

Udgangspunktet for al trivselsarbejde på VESTBYEN er at skabe trivselsstærke miljøer gennem anerkendelse, positive forventninger, tydelige rammer og gensidig respekt for hinanden. Målet er at styrke elevernes kompetencer og relationer og forebygge adfærds- og trivselsproblematikker. Vi har en udførlig anti-mobbe-strategi, hvor skolens forebyggende trivselsarbejde tydeligt beskrives.
Alle ansatte har et ansvar for alle skolens elever. Det betyder, at vi skal reagere på hændelser med det samme, uanset om vi normalt har tæt kontakt sammen med den/de pågældende elever.
Vi har som skole interne handleplaner, som skal sikre tryghed og trivsel for elever, ansatte, forældre og andre tilknyttede personer ved Vestbyen Friskole. Handleplanerne sikrer en systematisk, ensrettet og professionel håndtering af episoder med uhensigtsmæssig adfærd blandt skolens elever.

Definition af vold (Arbejdstilsynets definition)
Vold kan både have fysisk og psykisk karakter.
 
  • Fysisk vold som angreb mod kroppen med voldsomme spark, slag, skub, bid, spyt, kast med genstande mm.
 
  • Psykisk vold som trusler og krænkende adfærd. Trusler kan f.eks. være mundtlige trusler på livet, trusler om hærværk mm. og anden krænkende adfærd kan f.eks. være chikane, ydmygelser, diskriminerende udsagn mm.
 
Der vil på en skole opstå småkonflikter og uoverensstemmelser som alle er forskellige i intensitet, intention og konsekvens. Langt fra alle småkonflikter skal bestemmes som vold.

En skolegårdsuoverensstemmelse, er en mindre konflikt mellem elever, der ofte opstår som en del af børns sociale interaktioner og udvikling. Her er tale om uoverensstemmelser om småting (hvem har ret til en plads, hvem havde genstanden først, hvem vandt, hvem har ret, misforståelser mm.), som ofte kommer verbalt til udtryk gennem drillerier, frustrationer, hårde ord mm., men som også i frustration/vrede kan have lettere fysisk egenskab mellem elever. Det er vigtigt at skelne mellem, at konflikten opstår uden en bevidst intention om at skade andre. Begge parter kan oftest efterfølgende indgå i en dialog sammen med en voksen om at løse konflikten på en hensigtsmæssig måde. 
Vold indebærer en bevidst handling med intention om at skade en anden, enten fysisk eller psykisk. Vold er langt mere alvorligt og kræver en omgående reaktion fra personale og ledelse på VESTBYEN.
Det er altid ledelsen på VESTBYEN, der i en åben dialog med medarbejderne, vurderer en episodes bestemmelsesgrad ift. definitionen af vold. Alle episoder er kontekstafhængige og ledelsen er ansvarlige for, at alle parametre indtænkes i den følgende håndtering af episoden.
Et ressourcesyn på børn
Det er vigtigt at have for øje, at børn altid gør det rigtige, hvis de kan. Når børn kommer i situationer, hvor de i affekt reagerer med vold, er det ofte udtryk for, at barnet oplever ikke at kunne leve op til de krav, der stilles til dem i konkrete situationer. Årsagerne til dette kan være forskellige kombinationer af mistrivsel, utilstrækkelige evner, problemer på hjemmefronten, relationsudfordringer til voksne eller børn, særlige sårbare begivenheder i barnets liv mm. Det er derfor altid et kompliceret samspil af individuelle og kontekstuelle faktorer, der kan udløse vold og trusler om vold.
Børn i mistrivsel har forskellige reaktionsmønstre. Nogle reagerer ved at blive indelukkede, kede af det – mens andre reagerer ved at blive udadreagerende, voldsomme og hårde.
Som pædagogiske medarbejdere er vi alle ansvarlige for, at eleverne opfører sig hensigtsmæssigt i løbet af skoledagen. Vi skal derfor være opmærksomme på elevernes adfærd og hurtigt gribe ind, hvis der opstår problemer eller konflikter, og vi skal tilbyde den nødvendige opmærksomhed, støtte, guidning og voksenhjælp.

På VESTBYEN tolerer vi IKKE vold og trusler og handler omgående!